Om Lars

Hej. Lars Karlsson heter jag och är född och uppväxt i Linköping. Under mina första år bodde jag i Ryd och i Skäggetorp, efter att jag börjat skolan även i Skeda Udde. Under min uppväxt arbetade min pappa som snickare och min mamma som dagmamma. De drev också ett företag, vilket innebar att hela familjen varje år under sommarmånaderna och många helger åkte runt i södra Sverige på diverse marknader. Där sålde vi allt från skivor, t-shirts till kramdjur. Något även min morfar och mormor gjorde.

Det innebar att småföretagande och att hjälpa familjen blev en stor del av min uppväxt. I skolan älskade jag att uppträda och drömde om att bli landslagsspelare i fotboll, skådespelare och operasångare. Men jag var egentligen ganska ointresserad av skolan. Jag var en klassens clown, vilket gick ut över mitt skolresultat. Vilket blev tydligt för mig och mina föräldrar i 8:an när det första betyget sattes.

Jag bestämde mig då för att ta tag i skolan och lyckades höja mina betyg en hel del det sista året. Dock var tiden alldeles för kort för att höja många ämnesbetyg till den nivå som jag presterade på under den sista terminen.

Det fanns en regel om att det bara gick att höja ett steg på ett år. Trots det höjde några lärare flera steg. Detta är en av mina viktigaste anledningar till att jag vill ha tidigare betyg i skolan. Det fanns många elever som mig i den gamla skolan. Elever som alldeles försent insåg vad som krävdes i skolarbetet för att få bra resultat.

Skeda Udde är ett litet samhälle på landsbygden som var idylliskt i unga år, men som hade ett begränsat utbud av fritidsaktiviteter för den som kommit upp i tonåren. Bussarna slutade gå redan 21:45. Därför förstår jag den frustration som finns ute på landsbygden när kommunikationen dras in. Det är inte alltid så kul att sitta hemma en fredag kväll när man är tonåring.

På gymnasiet gick jag Ekonomisk linje på Ljungstedska skolan i Linköping och tog studenten 1991. Direkt efter examen ryckte jag in i lumpen som kock i flottan på HMS Visborg. En tuff men rolig tid, där jag mognade rejält.

1993 träffade jag min fru Anna. Hon var från Vikingstad och vi hade bara varit ihop två veckor innan vi väntade barn. Hon 17 år och jag 20 år. Många höjde på ögonbrynen när vi var på föräldrakurser inför förlossningen. Vi fick höra att det inte var så vanligt att förhållandet håller när skaffar barn så tidigt. Idag har vi varit tillsammans i 25 år och har hunnit skaffa oss sex barn.

Under min karriär har jag arbetat som sotare, vaktmästare, bilförsäljare, försäkringssäljare och mycket annat. 1996 började jag dock att arbeta med profilkläder och presentreklam på företaget Profilen AB i Linköping. Fyra år senare blev jag delägare och VD med 4 anställda. 2004 valde jag att bli utköpt av min kollega för att starta ett eget företag i s amma bransch, Svensk Företagsprofil AB. Kollegan som var i 60-års åldern ville trappa ner och jag som var i 30-års åldern ville trappa upp, så det blev naturligt att dela på oss. Företaget blomstrade och jag dubblade omsättningen redan första året.

2008 beslutade jag mig för att engagera mig i Liberalerna i Kinda. Redan vid 2010 års val blev jag förstanamn och ordförande för kommunföreningen. Sedan 2015 är jag ordförande för Liberalerna Östergötland och valdes 2014 till Oppositionsråd i Kinda kommun.

Med vänlig hälsning Lasse